2014. 01. 24.

Transz* Alapozó


Szerző: Ohio University LGBT Center
Fordította: A Szivárványon Innen

A domináns nyugati társadalom csak két szigorúan meghatározott gendert ismer el: férfi és nő. A gender-megtapasztalás akkor kezdődik el, mikor az orvos ezen két gender egyikét ráosztja az újszülöttre a nemiszervei kinézete alapján. A gondviselők és kortársak megerősítik ezt a gendert a gyerekben, identitást, szerepeket és gender kifejezést osztanak rá. A legtöbb ember olyan genderűként önazonosít, amit születésekor ráosztottak, őket ciszgendernek nevezik. Sok ember viszont más genderűként önazonosít, mint amit születésekor ráosztottak – ezek az emberek a transz* ernyő alá tartoznak. A gender egy komplex témakör, ami több összetevőt is magába foglal.

A gender identitás annak belső érzése, hogy az egyén férfi, nő, mindkettő, egyik sem, vagy bármilyen más genderű. Ez az identitás nem látható. A gender kifejezés a külvilág felé irányuló kifejezése egy személy genderének, amely magába foglalhatja a modort, öltözködést, hajstílust és az önkifejezés más módjait. Míg a gender kifejezés gyakran látható, nem feltétlen mutatja az egyén identitását. Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk egy személy genderét az, ha ő elmondja nekünk.

Elterjedt tévhit az, hogy a szexuális orientáció és a gender identitás ugyanaz. Röviden, a gender identitás a belső érzés az egyén genderéről, míg a szexuális orientáció azt jelzi, hogy milyen gender(ek)hez vonzódik a személy szexuálisan. Épp úgy, mint a ciszgender emberek, a transz* emberek is lehetnek queer-ek vagy heterók.

A transz* közösség nagyon változatos, magába foglal sokféle identitást és tapasztalatot. Különösen fontos megjegyezni, hogy a transz* identitásokat nem egy testi megtapasztalás vagy a testi átmenet határozza meg. Néhány transz* ember egyáltalán nem változtatja meg a testét, néhányan keresztülmennek hormonterápián, de nem vetik alá magukat műtéteknek (vagy fordítva), míg megint mások a testi átmeneti lehetőségek egy kombinációját választják. A gendert nem határozzák meg a testi jellemzők, és a gender identitásokat tiszteletben kell tartani függetlenül az egyén személyes átmenettel kapcsolatos döntéseitől vagy szükségleteitől.

Forrás: Trans 101* : Primer and Vocabulary