2014. 02. 06.

Transz Gyorstalpaló Transz Embereknek


Szerző: Binary Subverter
Fordította: A Szivárványon Innen
  1. Te egy személy vagy. Méltó a tiszteletre. Megérdemled, hogy ugyanolyan méltósággal kezeljenek, mint bárki mást. Nincs semmi eredendően rossz a gendereddel. Nem vagy elcseszve, nem vagy undorító, nem érdemled meg, hogy bántsanak.
  2. Egy olyan világban nőttél fel és élsz, amely úgy lett kialakítva, hogy eltörölje és démonizálja a létezésed. Ennek nagy részét valószínűleg internalizáltad, de ez nem a te hibád. Viszont nehéz lehet megbirkózni vele. De nem vagy egyedül a küzdelemben. És néha hinned kell a rendszerben ahhoz, hogy kezelni tudd. És ez rendben van.
  3. A gendered nem több vagy kevesebb, mint bárki másé. A múltad nem tesz “nem igazán” vagy “kevésbé” a gendereddé, mint valakit, akinek cisz múltja van, csak egy olyan személlyé tesz, akinek ugyanaz a gendere, de más a múltja.
  4. Nem érdemled meg, hogy magasabb elvárásokat állítsanak eléd, mint a cisz emberek elé. Nem kell “bizonyítanod” a gendered azáltal, hogy olyan társadalmi szerepekbe kényszeríted magad, amelyek esetleg nem illenek hozzád. Nem “hagysz cserben” senkit azáltal, hogy beleilleszkedsz a számodra kényelmes társadalmi szerepekbe. Nem a te dolgod, hogy lebontsd a gender binárist / patriarchátust / bármi mást. Ha szeretnéd, akkor hajrá, de nincs kötelezettséged bármit megtenni a cisz emberekért, csak azért, mert transz vagy.
  5. Önmagadnak lenni nem sérti a transz jogokat (ameddig eközben nem próbálsz meg másokat megakadályozni abban, hogy önmaguk legyenek), és nem ok arra, hogy az embereknek ne kellene téged tisztelettel kezelniük. Semmi rossz nincs abban, ha valaki feminin férfi, maszkulin nő, jól érzi magát a testében, nem akar “teljes” átmenetet végrehajtani, vagy ha nyilvánosan is vállalja, hogy nem-bináris vagy genderqueer genderű. Nem “hagysz cserben” senkit ezáltal, és nem vagy “kevésbé” a gendered, mint bárki más. Az, hogy az vagy, aki vagy, nem egy érvényes indok arra, hogy az emberek miért ne kezelhetnének igazi önmagadként.
  6. Senki másnak nincs joga megmondani, hogy a testedet meg kell változtatnod. Csak akkor kell megváltoztatni, ha neked van rá szükséged. Ha csak szeretnéd megváltoztatni, az is elég. A tested nem tesz “kevésbé” a gendereddé. Szintén nem tesz “nem igazán” a gendereddé. És nem jelenti azt, hogy valaki más testébe vagy bezárva. Nem kell megjavítanod a tested, hogy a gendereddé “válj” – már most is olyan genderű vagy. Csak azt kell megtenned, amire neked van szükséged ahhoz, hogy kényelmesen érezd magad a saját testedben. És ha ebbe beletartozik az, hogy visszaköveteled a jogot, hogy felcímkézd a saját tested, azt is meg szabad tenned.
  7. Pontosan annyi jogod van a magánélethez, mint bárki másnak. Nem kell senkinek sem mesélned a testedről, a kórtörténetedről, vagy bármi másról. Akár meg kell változtatnod a tested, hogy kényelmesen érezd benne magad, akár nem, nem kell azért megváltoztatnod, hogy az emberek akként kezeljenek, aki vagy. Nem tartozol senkinek sem intim részletekkel a magánéletedről azért, hogy akként viszonyuljon hozzád, aki vagy.
  8. Senkit sem vagy köteles tájékoztatni. Sem transz embereket, és még kevésbé cisz embereket. Nem a transzgender és/vagy transzszexuális információk sétáló enciklopédiája vagy, hanem egy személy. Nem kell megválaszolnod minden kérdést, ami egy cisz ember eszébe jut, nem kell a transz emberek összességét képviselned, és (lásd a 7. pontot), nem kell lecsupaszítanod a lelked legszemélyesebb és legsebezhetőbb részeit más emberek kénye-kedve szerint.
  9. Ha nem tájékoztatsz embereket, az nem tesz “kárt” a transz jogokban. SOHA ne hagyd, hogy valaki bűntudatkeltéssel belekényszerítsen abba, hogy embereket taníts, vagy olyasmit tegyél, amit nem akarsz megtenni, azzal a érveléssel, hogy ha nem így teszel, akkor “ártasz a transz jogoknak / elfogadásnak / stb.” Ha valaki megpróbál arra kényszeríteni transz embereket, hogy sétáló információs pultokká váljanak, vagy veszélyes szituációkba helyezzék magukat attól függetlenül, hogy akarják-e egyáltalán, az az, ami rombolja a transz jogokat, és megmutatja az illető nagymértékű intoleranciáját. Kiállnod amellett, hogy senkinek nem kell elmondanod, amit nem akarsz? Az igazán nem.
  10. Ha viszont szeretnél embereket tanítani, szabad határokat és korlátokat szabnod. Szabad azt mondanod, hogy nem fogsz bizonyos témákról beszélni, vagy hogy csak a saját feltételeiddel beszélsz róluk. El szabad döntened, hogy melyik embereknek melyik kérdésekről beszélsz. Meg szabad változtatnod ezeket a korlátokat, ha már nem érzed magad kényelmesen azokat az embereket tanítva, akikkel korábban szívesen foglalkoztál. Nem vagy köteles senkit sem felvilágosítani csak amiatt, mert korábban más embereknek már meséltél erről.
  11. Megérdemled, hogy gondoskodj önmagadról – bármit is takar ez nálad. Megérdemled, hogy kényelmesen és biztonságban érezd magad. Megérdemled, hogy ne legyél veszélyben. Ha nem tudsz valamivel egyedül megbirkózni, megérdemled, hogy kérj – és kapj is – segítséget, vagy ha tudsz, tarts szünetet addig, amíg újra képes leszel kezelni. Vagy akár teljesen hagyd abba az adott dolgot, az is rendben van. Az, hogy gondoskodsz magadról nem tesz gyengévé, nem tesz figyelemhajhásszá vagy túldramatizálóvá, nem tesz “kevésbé” a gendereddé, és nem jelenti azt, hogy elárulsz más transz embereket azáltal, hogy nem vagy “teljes munkaidőben” (vagy akár “részmunkaidőben”) aktivista. Ember vagy, megvannak a korlátaid, és ez rendben van.
  12. Megérdemled, hogy tiszteletben tartsák a korlátaid. Bármilyen korlátokat – hogy hogyan és hol érhetnek hozzád az emberek, hogy milyen információkat, kinek és mikor adsz meg, hogy milyen helyekre, és kivel menve érzed kényelmesen magad, és hogy az emberek mit mondhatnak el rólad másoknak.
  13. Megérdemled, hogy tiszteljék, hogy melyik rád használt szavakkal érzed kényelmesen vagy kényelmetlenül magad. Megérdemled, hogy a választott neveden hívjanak, megérdemled, hogy az általad választott szavakkal írják le a tested, és megérdemled, hogy ne hívjanak semmilyen címkével, jelzőn vagy néven, amin nem akarod, hogy hívjanak. 
  14. Ha olyan dolgot kérsz, amire szükséged van ahhoz, hogy megbecsülve, kényelmesen és biztonságban érezd magad, nem kérsz túl sokat. Az identitásod nem “túl bonyolult”. A szükségleteid nem kevésbé fontosak, mint bárki máséi. 
  15. Te egy személy vagy. Méltó a tiszteletre. Megérdemled, hogy ugyanolyan méltósággal kezeljenek, mint bárki mást. Nincs semmi eredendően rossz a gendereddel. Nem vagy elcseszve, nem vagy undorító, nem érdemled meg, hogy bántsanak.
Forrás: Trans 101 | Binary Subverter
Újraszerkesztett változat: 2014. 11. 07.